Recuperat un retrat del Rei Alfons V el Magnànim

Retrato Alfonso V

La Generalitat de Catalunya ha adquirit pel MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) un baix relleu d’Alfons V d’Aragó, IV de Barcelona, anomenat el Magnànim, caracteritzat per haver instal·lat la Cort a Nàpols i assegurar aquests territoris sota el seu domini.

Autoria de l’obra

El retrat s’atribueix a Isaia da Pisa. Aquest artista està documentat a Nàpols i Roma entre 1447 i 1464. Es tracta d’un artista educat amb Donatello, integrat al taller napolità de Pisanello (autor d’alguns retrats de el mateix monarca) i que també va treballar en diferents empreses artístiques relacionades amb la cort de Nàpols.

Retrato Alfonso V
Baixrelleu recuperat
Orden de la jarra Alfonso V
Detall de l’Ordre de la Jerra, la més antiga ordre a la península, restaurada pel seu pare Ferran I d’Antequera, element present entre els Reis d’Aragó des de llavors.

S’ampliaria així les poques escultures italianes del Quattrocento que han arribat fins als nostres dies a Catalunya o històricament procedents de col·leccions catalanes, i encara menys de relacionades amb el regnat d’Alfons V el Magnànim en la seva etapa com a rei de Nàpols (1442-1458).

La procedència del retrat

La ubicació original de l’obra sembla ser el Monestir de Poblet, panteó dels Reis d’Aragó i Comtes de Barcelona, on el mateix Alfons està enterrat. Es veu que l’obra formaria part de la col·lecció d’Enrique Folch de Cardona, qui va ser virrei de Catalunya, i la família, de la més alta noblesa catalana, sempre ha estat enllaçada als Reis d’Aragó i Comtes de Barcelona. De fet va ser el seu fill Pere Antoni Ramon Folch de Cardona qui va obtenir els permisos (al voltant de 1665) per traslladar les restes d’Alfons V des del Regne de Nàpols fins al Monestir de Poblet, on va donar a més una gran col·lecció artística que havia reunit en la seva dècada a Nàpols i una extensa i singular biblioteca personal (aproximadament d’uns 3.600 volums). No en va, ell mateix està també allí enterrat, en les tombes dels Ducs de Sogorb i de Cardona (títols que posseïa el seu pare i va heretar el seu germà).

Pedro Antonio Ramón Folch de Cardona
Retrato de Pedro Antonio Ramón Folch de Cardona
Monasterio de Poblet
Monestir de Poblet

El Monestir de Poblet, fundat aln 1149 pel Comte Ramon Berenguer IV, i declarat panteó reial i nobiliari al 1340 pel Rei Pere el Ceremoniós.


Tornant a l’obra, s’intueix que en aquest moment va arribar a Poblet i allí va estar fins que va succeir el que a tantíssim patrimoni de la nostra història: «en una data indeterminada va passar a mans privades» (vegeu les tombes dels Comtes d’Urgell) … fins que ara per 150.000 € ha estat adquirida per la Generalitat de Catalunya, preu que segons els experts podria ser la meitat que s’obtindria a l’estranger.

4 Barras 1

Línea Aragón 22

Obras similars

Entre els millors exemples d’escultura de l’Quattrocento italià que també es mantingui a Catalunya, trobem: un portapau metàl·lic atribuït a Donatello, conservat al Museu de la Catedral de Girona; un medalló de marbre amb el perfil d’Alfons V el Magnànim que havia estat al monestir de Poblet (ara al Museu Arqueològic de Madrid), atribuït a Francesco Laurana (també s’ha parlat d’altres escultors actius a l’arc triomfal de l’Castelnuovo de Nàpols, com Pietro da Milano); un exvot d’Alfons V el Magnànim, en marbre, atribuït a al taller o seguidor de Pisanello, actualment dins de la col·lecció de Ramon Mascort, o un relleu amb l’epifania en ceràmica vidriada que es troba al monestir de Pedralbes, atribuït a al taller de els Della Robbia.

Medalló de marbre amb el perfil del Rei que havia estat a Poblet (ara al Museo Arqueológico de Madrid), atribuït a Francesco Laurana

Artículos recomendados

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

[instagram-feed]