La nova estel de la Sagrada Família no sembla de Gaudí. Per què?


S’acaba d’instal·lar, amb una gran repercussió, l’estrella de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, una torre de 138 metres governada per una estrella de 12 puntes feta de vidre i acer, on també un bonic joc d’il·luminació la farà brillar quan el cel estigui fosc.

No obstant això, hi ha un fet que crida fort l’atenció, i és que l’estrella de la torre de la Mare de Déu compta amb dotze puntes completament punxegudes, amb cadascuna de les seves arestes ben esmolades i remarcades, que no tenen res a veure amb les creacions orgàniques, sinuoses i corbades amb què ens ha sorprès sempre Antoni Gaudí, inspirant-se en les formes que la pròpia naturalesa ens ofereix.

Si fem una ullada a les creus de les obres de Gaudí, veiem que la nova estrella de la Sagrada Família de la torre de Maria no encaixa en el seu repertori de formes, i és que realment l’estrella no ha estat dissenyada per l’arquitecte Antoni Gaudí , sinó que és una estrella dissenyada pel seu deixeble Lluís Bonet i Garí per a una obra del 1929.Per què no s’ha instal·lat una estrella dissenyada per Gaudí?

Doncs la veritat és que no es coneix estrictament amb exactitud l’element que havia de governar aquesta torre, ja que Antoni Gaudí va morir el 1926 deixant tots els seus esbossos, papers, dissenys i maquetes al mateix taller de la Sagrada Família, però es va veure afectat per un incendi anarquista dos dies després del cop d’estat del 1936. Al cap de pocs dies, el mateix Lluís Bonet i Garí va sortir al rescat de totes les maquetes i la resta de material supervivent de l’incendi per custodiar-lo. I entre aquests materials, altres que van quedar enterrats i fotografies de les maquetes, va ser a partir del 1940 quan Francesc Quintana, Isidre Puig i Boada i Lluís Bonet i Garí van reconstruir tota la feina per reorientar l’obra tractant de mantenir-se fidel a la idea projectada per Gaudí. Van reconstruir també una maqueta a 1:10 que es pot veure avui al museu de la Basílica.


L’origen de l’Estrella de la torre de Maria

L’estrella que veiem a dalt de tot de la torre, es basa en una antiga obra del 1929, realitzada pel deixeble de Gaudí (i continuador de la seva obra) Lluís Bonet i Garí, per al pavelló del Banc Vitalici de l’Exposició Universal de Barcelona.

Pabellon Banco vitalicio
Pabellón del Banco Vitalicio en la Exposición Universal de Barcelona (1929)

És una estrella fidel a Gaudí?

Fa temps que s’aixeca debat sobre si s’està mantenint fidel la idea que va tenir Gaudí a l’hora de projectar el temple, és conegut també l’inevitable desig de tot arquitecte de poder col·laborar amb la seva creativitat en una obra magna tan afegint cadascun el seu toc personal. I la veritat és que veient la meravellosa obra que s’està creant, no és una cosa que hagi de preocupar molts. Si bé és cert que posant-nos puristes, aquesta estrella no correspon gens a la línia d’Antoni Gaudí, es podria fins i tot considerar que la figura polièdrica instal·lada és l’anti cànon del que podíem esperar. Tot i això, vist el resultat, i atesa la laboriosa entrega de Lluís Bonet i Garí a la continuïtat de l’obra, és possible que Antoni li permetés governar aquesta torre com a agraïment. Doncs si algú ha demostrat no tenir l’alt ego competitiu que estigmatitza els arquitectes, és precisament Antoni Gaudí, i ho deixa molt clar quan se li presentava el repte de construir/remodelar la Casa Batlló al mig de la Mansana de la Discòrdia.


Productes recomanats

Artículos recomendados

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

[instagram-feed]