Aragó Origins II: El seu escudo

Lliterà
Castellano

Escudo de Aragón
Escudo estilizat del Reino d’Aragó

L’escudo actual de la comunidad autonoma d’Aragó e el mateix que el de l’antiguo Reino d’Aragó, visto per primera vegada a l’an 1499, a la portada de ‘La Crónica de los Reyes de Aragón‘, obra del que se considera primer cronista del Reino, Gualberto Fabricio Vagad. Se composa l’escudo de quatre cuarteles que fan referencia als antiguos acontecimientos originaris del Reino.

  • En primer puesto, tenim el quartel de l’arbre de Sobrarbe, representant al Legendario Reino de Sobrarbe.
  • A la diestra tenim la Creu de Iñigo Arista, pare de la dinastía Arista de Navarra, de qui descienden els antiguos Reyes d’Aragó.
  • En tercer puesto tenim la Creu d’Alcoraz, recordan la batalla d’Alcoraz en la que se va conquistar Osca.
  • I per último tenim la representació real, les 4 barres sobre fons dorat que representen a la Corona.

🌳 Arbre de Sobrarbe 🌳

Ixo arbre e una ensina en la creu de San Jorge, i enca que estigui en la posició més importante del escudo, va ser l’último en apareixer (feit pel mismo Vagad per la portada del seu llibre), en el menor fundamento i rigor histórico, pero al mateix tiempo en un fuerte mensaje per la chen aragonesa, especialment desde la Rebelió d’Aragó a l’an 1591, motiu pel que s’ha mantenit firme en el primer cuartel.

Se rememora la conquesta de l’Ainsa per parte de l’ejercito encabezat per Garci Ximénez en la que va ser alertat per la iluminació de una creu rolla sobre un arbre, animan a les tropes a resistir (i vencer) enca que estiguessin en inferioridad numérica. I lo cierto és que pareix que a dia d’avui se questiona la existencia de Garci Ximénez que tan bonico està retratado a ixa representació del siglo XVII que tus trobarez al Museo del Prado.

Garci Ximenez
Garci Ximénez I, rei de Sobrarbe, de Felipe Ariosto. Museo del Prado

El mensaje que representa ixo arbre en la creu rolla queda més cllaro en la esplicació que se dona a l’articulo del legendario Reino de Sobrarbe.

✝ Creu de Iñigo Arista ✝

La Creu de Iñigo Arista, o Creu Patada, se atribueix al que heva el primer rei de Pamplona, de quien descienden los reis d’Aragó. Dicha atribució se la dona el cronista Jerónimo Zurita al segle XV sin guaire fundamento, enca que ixo autor e famoso per la seua fidelitat i constatació del feits, tratan siempre d’alejase de les histories fabuloses i caballeresques. Tamé e cierto que Ramiro I, considerat primer Rey d’Aragó, feva servir ixa creu com a enseña propia o ‘Signum regis‘.

🇬🇪 Creu de Alcoraz 🇬🇪

La Creu de Alcoraz se representa en una creu de San Jorge en quatre cabezas de moro decapitades. Ixas armas apareixen per primera vegada a l’an 1281 com a señal de Pedro el Gran. Durant el segle XIV se va estudiar el seu origen i se va atribuir a la milagrosa intervenció de San Jorge duran la batalla d’Alcoraz, en la que Pedro I d’Aragó va conquistar Osca.

Curiosament la illa de Córcega va agafar les mateixes armes que avui mantienen al seu escudo, quan pertenexeven a la Corona d’Aragó en el segle XV.

👑 4 Barres de la Corona d’Aragó 👑

Les quatre barres son la enseña real del rei que comparteixen toz els territorios de la Corona d’Aragó que feva servir, com a minimo, Alfonso II el cast, que al mismo tiempo va ser el primer rei fillo de la unió de Catalunya i Aragó en el matrimoni de Peronela i Ramon Berenguer, formalizat en les Capitulacions de Barbastro (1137).

4 barras
Palacio de la Aljafería. Señal fijada per Pedro el Ceremonios

Recommended Articles

[instagram-feed]